În iarba …


   iul. 27

Ulcerul cauzat de stres

ulcerWilliam Brinton a fost printre primii medici care a identificat si a descris un ulcer stomacal in 1857 insa lipsa instrumentelor de diagnosticare a facut depistarea ulcerului foarte dificila. Asa ca ulcerul a fost explicat si depistat prin analiza factorilor de mediu si ai celor psihici. Dieta dezechilibrata, fumatul, stresul duceau la aparitia ulcerelor severe. Modificarea stilului de viata si antiacidele erau principalele recomandari ale medicilor pentru ulcer, la fel ca si lipsa totala a stresului la locul de munca.

Pacientii cu ulcer in faza terminala puteau sa moara sau sa le fie stomacul scos. In 1981 s-au inceput cercetarile pentru determinarea cauzelor reala ale ulcerului. Doi ani mai tarziu s-a descoperit ca raspunzatoare de ulcer e Helicobacter pylori, una dintre cele mai puternice bacterii stomacale si intestinale, rezistenta la antibiotice. Vindecarea ulcerului era acum posibila cu antibiotice in doze mari controlate si cu gramaje mari. Dupa ce omul de stiinta care a descoperit aceasta cauzalitate s-a autoinfectat cu bacteria ca sa demonstreze teoria, la doar cateva zile s-a trezit cu gastrita, precursorul ulcerului. A inceput sa se simta rau, sa vomite, iar la teste a observat ca bacteria se raspandise rapid, deci nu stresul cauza ulcerul, ci o bacterie foarte parsiva.

FacebookGoogle+Twitter

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *