În iarba …


   apr. 19

Micropilotii – de la varianta basic pana in prezent

Micropilotii au aparut pentru prima oara in Italia, la inceputul anilor 1950, ca raspuns la cererea de tehnici inovataore pentru sustinerea cladirilor vechi istorice si a monumentelor afectate de trecerea timpului. Micropilotii folositi astazi reprezinta o evolutie fata de varianta de micropiloti cu diametru mic, turnati la fata locului, dezvoltata de Fernando Lizzi si care se numea “palo radice”.

O constructie clasica din micropiloti implica introducerea axului micropilotului pana la adancimea dorita, plasarea armaturii, turnarea cimentului si apoi pasta de ciment suplimentara sub presiune, acolo unde cazul.

In unele tari asiatice, precum Malaezia, micropilotii sunt renumiti pentru utilizarea lor in lucrari de sustinere a cladirilor vechi, dar si pentru lucrari de fundatii noi, pentru ca terenul de fundare este de o calitate foarte slaba si impune solutii speciale, asa cum este solutia utilizarii de micropiloti terratest.

Micropilotii folositi astazi, atat pentru lucrari de fundare cat si pentru lucrari de sustinere, au diametre mici, in general sub 300 mm, si pot ajunge la adancimi maxime de pana la 30 m. Au o capacitate portanta mai slaba decat pilotii pentru constructii, insa chiar si asa pot prelua incarcari care ajung si pana la 20 de tone.

Turnarea sau introducerea micropilotilor in solul pe care se lucreaza are o influenta foarte redusa asupra mediului inconjurator, astfel ca ei sunt potriviti si pentru instalarea in zone in care cladirile sunt foarte apropiate. De asermene,a ei sunt o solutie foarte buna si pentru zone cu acces foarte limitat la santier.

Micropilotii pot fi construiti sau introdusi in orice tip de sol, de la cele mai moi pana la straturi de roci, cu alte cuvinte soluri dificile si unde e nevoie de mai mult decat o fundatie standard. Ei sunt introdusi in pamant fie prin impingere sau insurubare in cazul micropilotilor prefabricati, fie prin forare cu tubaj, in cazul micropilotilor care se toarna in-situ.

In afara de lucrarile de fundare, micropilotii mai pot fi utilizati pentru stabilizarea pantelor, pentru reabilitare seismica, pentru sprijinirea structurilor deja existente fie in cadrul proiectelor anume destinate lor, fie atunci cand se lucreaza in zone foarte apropiate si se doreste stabilizarea zonei vecine.

 

FacebookGoogle+Twitter

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *