În iarba …


   sept. 10

Lucruri interesante despre bacteriile din intestinele noastre

 

Un microbiom sanatos insemna si un sistem digestiv sanatos. Corpul uman are 37 de trilioane de celule, la care se adauga si 30-50 trilioane ce apartin unor bacterii din intestine. Bacteriile din intestine ajuta in primul rand intestinele sa functioneze corect si sa isi pastreze sanatatea. Bacteriile interactioneaza rapid cu celulele epiteliale ajutand sistemul imunitar sa lupte mai usor cu bacterii periculoase venite din exterior. Salmonella e cea mai periculoasa, are ca efecte inflamatii puternice, care pot distruge si tesutul intestinal. Bacteriile intestinelor previn inflamatiile, prin comunicarea cu celulele sistemului imunitar.

Celulele primesc mesajul si secreta molecule anti-inflamatorii. Mancarea si tesutul intestinal sunt lasate in pace si bacteriile se concentreaza doar pe reactiile provocate de alte bacterii straine. Intestinele ne pot ajuta sa ne hranim cum trebuie organismul si sa ne simtim bine.
Alergiile. Alergiile de la mancare au crescut cu 50% in randul copiilor din 1997 incoace. S-a schimbat compozitia microbiomului, s-a schimbat si comportamentul de consum, asta poate fi motivul pentru care copiii se imbolnavesc mai rapid. Pana la trei ani sunt copii care au avut cateva tratamente cu antibiotice care le-au omorat bacteriile bune. Antibioticele date aiurea cresc riscul de alergii.

Bacteriile din intestine sunt acolo ca sa ne fereasca de atacul altor bacterii asupra sangelui si ne pot ajuta doar daca le lasam sa o faca. Fiecare specie de bacterie din intestine are propriul rol in provocarea unui raspuns imunitar, asa ca trebuie sa avem grija de ele cat de bine putem.

FacebookGoogle+Twitter

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *