În iarba …


   nov. 05

La cules de varza

la-cules-de-varzaAm fost de curand la cules o bucata de varza la tara. Se pare ca inveti multe lucruri simple, chiar si de la oameni simpli, insa conteaza ca inveti. Clar?

Varza se taie simplu. Daca ai un topor, un cutit mare sau ceva ascutit, dai la tulpina si gata. Experienta a fost totusi uimitoare pentru haosul pe care l-a produs. Am un tata foarte agitat. Si eu i-am mostenit aceasta “calitate” insa slava domnului ca eu stiu sa ma temperez sau macar ascult sfaturile celor din jur, a celor care imi vor binele desigur.

Imaginati-va vreo sase oameni care habar nu au ce sa faca atunci cand un om spune chestii haotice. Nu asta conteaza. Conteaza ca am fost la taiat la varza. Dar mi-am dat seama ca nu e cea mai plictisitoare activitate. Cea mai plictisitoare e sa vinzi si mai ales cand stii ca nici un ban nu-i al tau. Desigur ca nu voiam sa primesc eu vreun ban, dar ceva acolo, o mica atentie, ar fi contat. Am fost dupa aia cu tata sa tipe prin satele vecine ca vinde varza si sa se adune lumea la masina ca sa cumpere. Multi bani nu s-au facut dar seara am picat franta.

Stau si ma mai gandesc eu asa: de ce se chinuie omul de la tara sa aiba atat de mult cand ii trebuie sa aiba atat de putin? Adica eu ma gandeam ca de regula te muti la tara ca sa iti ocupi timpul la batranete cu plantatul vruenei flori, cu gradinaritul vreunei sere, cu munca unui pamant de dimensiuni mici. Adica la urma urmei nu imparti cu nimeni dar te chinui ca nebunul sa aduni multe in pod, numai asa ca sa stii ca ai muncit?

Mi se pare o investitie proasta a timpului. Totusi sa culegi ceea ce ai semanat si la propriu si la figurat e ceva. Adica la urma urmei ca sa iti implinesti aceasta placere nu iti trbeuie sa te chinui ca nebunul. fa bani sa platetsi aratul, fa bani sa uzi gradina, da bani la omanei sa iti munceacsa cu ziua si multe altele. Mi-ar placea sa stau la tara dar in nici un caz sa am atat chin pe cap.

Mi-ar placea sa stau intr-o zona de tara, la marginea muntilor, unde casele nu sunt ingramadite si oamenii nu se uita in curtea ta ca sa vada daca ai ceva mai bun ca ei sau daca e nevoie sa vina sa iti strice recolta.

Mi-ar placea sa stau la tara sa culeg varza in fiecare zi insa nu in cantitati industriale. E minunat sa muncesti, sa simti placerea ca ceva a crescut din mainile tale, din munca ta. Dar nu atat de exagerat cat sa ajungi sa visezi numai la asta si iti bati creierii ca nu iese treaba.

FacebookGoogle+Twitter

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *