În iarba …


   iun. 10

Desertul alb

Antarctica este considerata desertul alb, doarece prin definitie acesta reprezinta o zona lipsita de vegetatie si cu precipitatii foarte putine. Rareori, cand sunt precipiatii in Antarctica, acestea vin sub forma de zapada, ceea ce inseamna ca ploua extrem de putin.

Datorita conditiilor climaterice nefavorabile, viata plantelor este practic inexistenta, dar cu toate acestea se gasesc 100 de specii de muschi care, surprinzator, apar vara si dispar iarna, Antarctica este singurul continent pe care nu se gasesc reptile.

Prima persoana cunoscuta care a trecut Cercul Antarctic a fost exploratorul James Cook, in 1773. Insa, unii sustin ca John Davis, capitanul unei nave americane de vanat foci, ar fi fost primul care a ajuns pe continent, aterizand intr-o zona cunoscuta sub numele de Hughes Bay, in 1821.

In Antarctica gheata se intinde de-a lungul oceanului, fiind numita platforma continentala de gheata. Platforma de gheata Ross, care este cea mai mare din lume si acopera 538717.5 kilometri patrati, mai mare ca dimensiune decat tot statul Texas.

Surprinzator, stratul de gheata se formeaza din zapada care care, deoarece aceasta nu se topeste atunci cand ajunge jos. De aceea, an dupa an, cu cat ninge mai mult, stratul de zapada se transforma in gheata. Se spune ca 70% din apa dulce a Pamantului este continuta in gheata din Antarctica.

FacebookGoogle+Twitter

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *