În iarba …


   oct. 29

Cultura organizationala si ce rol joaca aceasta

Organizatia reprezinta o entitate sociala complexa, avand intelegeri vaste, motiv pentru care nu poate exista doar o definitie universala pentru acest termen. Astfel sunt aduse in discutie mai multe perspective referitoare la conceptul de organizatie : organizatiile reprezinta strategii umane complexe, concepute sa realizeze anumite obiective sau se considera ca organizatiile sunt fenomene complexe si paradoxale, care pot fi intelese in mai multe feluri.

Apeland la diverse metafore pentru a intelege caracterul complex si paradoxal al vietii organizationale, avem posibilitatea sa administram si sa proiectam organizatiile in moduri pe care nu le-am fi considerat posibile inainte.

Toate aceste abordari asupra termenului de organizatie ne subliniaza faptul ca mai multe cercetari au incercat sa defineasca aceasta notiune, reusind sa o concretizeze mai mult sau mai putin in cateva fraze. In sine toate abordarile au un numitor comun care face referire la complexitatea organizatiei si la rolul foarte bine definit pe care fiecare il are. Roluri bine definite care devin obiective de indeplinit si care fac in sine motivul existentei si utilitatii unei organizatii.

Cat despre complexitatea amintita de fiecare autor nu putem observa decat ca in contextul in care se vorbeste despre o ierarhizare si despre un mod de functionare bazat pe cultura organizationala, complexitatea este o caracteristica inevitabila a termenului numit organizatie. In sprijinul acestei idei vine Cole, care a standardizat mai multe componente ale organizatiei. In schema reprezentata de el, organizatie este pozitionata central, iar in jurul ei graviteaza : cultura, scopul, indivizii, structura si tehnologia, toate acestea reprezentand mediul extern al organizatiei.

FacebookGoogle+Twitter

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *