În iarba …


   ian. 27

Cercetatorul care si-a inchipuit ca pasarile migreaza pe Luna

Cand Buzz Aldrin a pus piciorul pe Luna a fost dezolat. Era liniste, pietre si praf cat vrei, cratere goale. Nu erau copaci, creaturi de toate felurile, nimic. Totusi naturalistul din secolul 17 pe nume Charles Morton nu era asa de sigur in privinta pasarilor. Omul era pasionat de pasarile calatoare, le urmarea an de an cum plecau din Anglia si dispareau in mod misterios.

Nu se stia unde se duc. Unii credeau ca pasarile se transforma in alte creaturi, altii ca mor. Potrivit naturalistului insa pasarile se duceau…pe Luna. A calculat distanta dintre Pamant si Luna ca fii de de 289.218 km, asa ca daca pasarile zburau cu 200 km pe ora ajungeau la destinatie in 60 de zile.

Pentru ca nu exista nicio rezistenta pusa din partea aerului asemenea viteze erau posibile. Cand porneau la drum pasarile adormeau si erau duse de curenti pe Luna, asa credea naturalistul. Unii filosofi chiar credeau ca Luna e ca Pamantul si e plina de flora si fauna, are oceane, animale.

Astazi stim ca pasarile migreaza catre zone mai calde si Luna nu e decat o roca mare si plina de cratere. Morton avea totusi imaginatie bogata, trebuie sa recunoastem.

FacebookGoogle+Twitter

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *