În iarba …


   oct. 19

Cele mai bizare orase din lume

noivas-do-cordeiroNoiva Do Cordeiro, Brazilia. Orasul tuturor femeilor. Multi sunt de parere ca lumea ar fi mai buna daca femeile ar conduce-o. In sud-estul Braziliei, chiar se aplica aceasta ipoteza. Noiva Do Cordeiro a aparut in 1891 si a fost infiintat de o femeie care fusese data afara din comunitatea ei din cauza unui adulter. Comunitatea rurala este compusa doar din femei, doar cateva au barbati, multi lucrand la 100 de kilometri distanta si petrecand timp cu nevestele doar in week-end. Aceasta comunitate de amazoance este inconjurata de o padure si de terenuri agricole pe care femeile le cultiva cu de toate. Ele au grija de cele mai mici detalii ale functionarii normale ale comunitatii, de la chestiuni religioase la planificari de evenimente importante. Cu toate astea, multe nu prea au parte de romantism in viata lor. Pe de alta parte, daca aduc barbati in Noiva Do Cordiero vor distruge echilibrul si starea de bine obtinuta cu greu. Toate tinerele din comunitate viseaza sa se indragosteasca si sa se marite, sa ajunga-n pat cu un barbat puternic si sa aiba copii multi, dar care sa fie de acord cu toate regulile pe care femeile le-au impus in spatiul pe care-l gospodaresc.

Neft Daslari, Azerbaidjan. Roca petrolului. Cand petrolul a fost descoperit in Marea Caspica, in 1940, URSS a construit prima plaforma de forare pe apa, in larg. Cum era o noutate, planul de organizare si instalare nu a existat. Asa ca de-a lungul timpului s-a tot dezvoltat, ajungand un oras plutitor cu apartamente, cinema, strazi, poduri, sonde. Structura labirintica a fost odata unul dintre cei mai mari furnizori de petrol pentru URSS, insa intre timp s-au mai descoperit si alte surse de petrol mai accesibile. Astazi, orasul plutitor seamana cu o tentativa de reconstructie a lumii dupa apocalipsa, parti din structura sa prabusindu-se in apele involburate ale marii. Numarul celor care lucreaza acolo s-a redus considerabil, insa secretomania inca mai persista. Daca incercati sa dati un zoom pe Google Maps in preajma structurii gigantice nu veti fi lasat. Asa de faimoasa e platforma marina ca a aparut si in filmul din 1999 cu James Bond, The World Is Not Enough.

FacebookGoogle+Twitter

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *