În iarba …


   ian. 08

Ce stim despre pepenele verde

pepene-verdePepenele verde modern este poate cel mai modificat fruct din istoria omenirii. Africani din zona sub-sahariana au creat primele varietati „domesticite” de pepene, primele tipuri ale acestui fruct avand forme uriase si culori diferite. Cand fructul minunat a ajuns in Europa si Asia, pepenele a devenit mai carnos, mai dulce si mult mai mare.

Numai daca ne gandim la pepenii salbatici, care au numai seminte si cantaresc cam 80 grame, cei moderni au 91.5% apa si au pana la opt chiar 20 kilograme. Cele cateva mii de ani de selectie artificiala au constribuit la marirea dimensiunilor pepenilor si la cresterea lor enorma in greutate, calitatile lor fiind din ce in ce mai bune. Si culoarea rosie atat de frumoasa este tot o noutate. Rosul aprins se datoreaza unei productii prea mari de lipocen, o trasatura pe care oamenii au impus-o in dezvoltarea pepenilor verzi.

Genonul pepenelui a dezvaluit specialistilor ca domesticirea a avut si o parte mai putin placuta, rezistenta scazuta la boli. Chiar si astazi tot nu renuntam la modificat pepeni, dar incercam sa le refacem sau sa le imbunatatim functiile imune.

FacebookGoogle+Twitter

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *