În iarba …


   sept. 04

Ce nu stiai despre Armenia

Armenia s-a aflat in mijlocul razboiului vreme de 30 de ani.
Depinzand de perspectiva, azerii nu i-au lasat pe armenii din provincia Nagorno-Karabakh sa revina in tara mama, Armenia, sau separatistii violenti armeni aveau ceva cu guvernul azer. Inca dinainte de Cortina de Fier, Nagorno-Karabakh a fost scena unor violente extreme ce apareau la perioade scurte de timp, nimeni nu se intelegea cu nimeni. Dupa ce provincia s-a declarat stat independent in 1988, dupa un conflict din 1994 in care au pierit 30.000 de vieti armenii din provincie au trait mereu cu sufletul la gura din cauza azerilor care voiau teritoriul inapoi si din cauza comunitatii internationale care recunostea cerintele azerilor. De aceea mai mereu existau violente si perioade scurte de pace care nu aveau niciun final fericit. Armenii au fost condamanti pentru ca epurau pe criterii de origine etnica tot ce inseamna azer din provincie in perioada conflictului din 1994.

Paganismul este in crestere in Armenia.

90% dintre armeni sunt crestini si apartin unei comunitati mari si unite, insa exista si pagani care sunt bine integrati la nivel social si sunt respectati in tara. In permanenta se cauta identitatea si nationalismul in tot ce inseamna viata sociala in Armenia, sunt destui politicieni care sustin cauzele culturii armene. Vechile zeitati sunt insa „reinviate” si divinizate in Templul de la Garni. Locul sacru datand de acum mai bine de 5.000 de ani era un templu roman care a ramas pustiu dupa ce armenii au adoptat crestinismul. Templul a lasat simboluri, relicve si o cultura a paganismului la nivel national ceea ce a determinat un numar tot mai mare de pagani care incepeau sa isi formeze o comunitate puternica.

FacebookGoogle+Twitter

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *