În iarba …


   iul. 10

CAND E BINE SA INTERVENITI IN TIMPUL UNEI CRIZE A COPILULUI TAU

Daca observati ca se intensifica momentele de criza ale copilului tau, trebuie sa ti cont de sfaturile specialistilor in acest sens. Avand mai multa grija la modul in care te comporti cu el, o sa solutionezi problema mult mai repede decat ti-ai imaginat vreodata.

*Nu il lasati singur

Nu este recomandat sa il lasati singur, ci e mai bine sa stati cu copilul in timpul crizei sale de isterie. Oricat de tentant vi s-ar parea sa iesiti repede din camera, el s-ar putea simti abandonat, de aceea este indicat sa stati in preajma lui. Furtuna emotionala prin care trece poate fi inspaimantatoare pentru el, si va aprecia faptul ca va aflati acolo, cand are nevoie de sprijinul dumneavoastra. Totusi, chiar daca sunteti in aceeasi camera cu el acest lucru nu insemna ca ii sustineti comportamentul total neadecvat. De aceea, nu trebuie sa-l tineti in brate, ci este mai bine sa ignorati criza pana cand se calmeaza copilul, in loc de a-i rasplati comportarea negativa.

*Nu cedati si nu negociati

Nu trebuie sa uitati nici o clipa ca dumneavoastra sunteti adultul. Indiferent cat de mult continua criza, nu cedati unor cereri absurde, nici nu negociati cu copilul care tipa. Incercati sa va mentineti punctul de vedere cat mai mult timp. Daca acest lucru se intampla in public, cei mai multi parinti sunt tentati sa cedeze, pentru a nu fi intelesi gresit de oamenii care asista nevoit la aceasta scena. Insa, acest lucru este total gresit,  nimeni nu o sa ajute sa va cresteti copilul asa cum doriti, ci dumneavoastra sunteti singurul raspunzator.

In momentul in care cedati, sa stiti ca nu veti face nimic altceva decat sa invatati copilul ca o criza este o metoda buna de a obtine cu usurinta ceea ce isi doreste si sa pregatiti terenul pentru viitoarele probleme de comportament, care nu vor intarzia sa apara. In plus, copilul dumneavoastra este deja speriat de faptul ca si-a pierdut controlul. Ultimul lucru de care are nevoie este acela simti ca si dumneavoastra ati pierdut controlul asupra situatiei. Cat este de mic speculeaza foarte usor ceea ce se intampla in jurul sau, asa ca fiti tari de fiecare data.

*Discutati dupa ce trece criza

Desigur ca trebuie si discutat cu calm motivul care duce la asemenea situatii. Dupa ce se calmeaza, luati copilul deoparte si vorbiti despre ceea ce s-a intamplat. Manifestati intelegere fata de frustrarea lui si ajutati-l sa-si exprime sentimentele in cuvintele sale. De asemenea, ajutati-l sa inteleaga ca va obtine rezultate mai bune exprimandu-se in cuvinte ci nu prin comportamente total neadecvate. Explicati-i ca in acest sens, va fi de rasul copiilor si veti vedea ca se va simti stanjenit si va evita sa mai recurga la crize, cel putin pentru o perioada.

FacebookGoogle+Twitter

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *